Om Mats Ljungbacke

1956 föddes jag i Göteborg. Ett år senare kom jag till mitt nya hem i Högsäter i Dalsland. Där växte jag upp i ett torp med min mamma, pappa och jämngamla syster.

Intresset för att teckna och måla fick jag med mig tidigt. Min mor var väldigt kreativ, så färger, penslar, pennor och papper var en naturlig del av vardagen. Mycket tid gick åt till att experimentera med form och färg.

I gymnasiet hade jag en bildlärare som var en skicklig pedagog och mentor. Han uppmuntrade mig att söka till konstfack. Det blev i stället på Högskolan i Karlstad jag tillbringade de kommande tre åren för att utbilda mig till mellanstadielärare. Under studietiden var foto ett stort intresse. Jag var fotograf på kårtidningen och tillbringade många timmar i högskolans mörkrum. Där fick jag många goda råd av Leif Persson, högskolans fotograf.

Efter examen gick flytten till Kopparberg i Bergslagen, där jag fick min första tjänst. Där bildade jag familj och det var en perfekt plats för mina tre barn att växa upp på. Vintrar med skidåkning och den vackra naturen med rikt friluftsliv, gjorde fritiden omväxlande. Det blev en hel del skogspromenader med hunden och kajakpaddling mellan varven, när jag inte målade. Jag hade också en verkstad där jag ramade in tavlor åt andra.

Under nittiotalet gick jag ett antal veckolånga sommarkurser i akvarell, olja och grafik. Det blev dock akvarell som fortsatt blev den teknik jag mest ägnade mig åt.

Efter ett kvarts sekel flyttade jag tillbaka till Ljungbacken i Dalsland, mitt barndomshem, som jag renoverade och byggde till i omgångar under några år. Sedan dess har jag flyttat ännu en gång, och nu bor jag i Magnarp, Ängelholm i Skåne, där jag har bott sedan 2016. I samband med flytten bytte jag namn från Matz Andersson till Mats Ljungbacke.

Våren 2018 byggde jag en ateljé på tomten. Där kan jag breda ut mig i mitt skapande och ta emot besökare. 

Jag arbetar fortfarande som lärare. Min nuvarande arbetsplats är Rönnegymnasiet i Ängelholm. Om ett par år går jag i pension och ser då fram emot att  få mer tid till mitt måleri.

Ateljé Ljungbacke
Ateljé Ljungbacke Magnarp
Ateljé Ljungbacke Magnarp